Jak jste se k józe dostala? A čím vám „učarovala“? Jaká byla vaše jógová cesta?
Před 20 lety, kdy jsem začala učit aerobik jsem pocítila, že by se mi líbilo najít v těle i větší pružnost. Začala jsem jógu různě okoušet, ale připadala mi pomalá a nudná. Pak jsem na jednom velkém kongresu věnovanému pohybu jsem si zašla i na lekci tehdy pojmenovanou "hard yoga therapy" :-D. Bylo to náročné, hodně jsem se potila a cítila jsem, že tohle by mě bavit mohlo. Měla jsem tehdy certifikát na učení téměř všech v té době se objevujících pohybových stylů. Od kickbox aerobiku, přes danceyogu až po spinning. Tak jsem si řekla, že si "udělám papír" i na jógu. Na první lekci jógového výcviku jsem se potkala s Láďou Pokorným, úžasným člověkem a velkým učitelem ashtanga jógy, jež je mým učitelem dodnes, a pochopila, že nemohu učit něco, co sama neovládám. Výcvik jsem nedokončila, ale místo toho jsem začala navštěvovat jeho jógové lekce a po čase i lekce jiných učitelů. Nejprve jednou, dvakrát týdně a a po čase i třikrát, čtyřikrát denně. Po čtyřech letech, kdy jsem jógou trávila skoro všechen volný čas, jsem se na výcvik přihlásila znovu a tentokrát jej dotáhla až k závěrečnému certifikátu a to byl začátek mojí jógově učitelské cesty. Od té doby prakticky denně praktikuji a prošla jsem mnoha dalšími učitelskými tréninky, retreaty i workshopy, jež mi pokaždé o maličký kousek rozšíří mé jógové obzory. Miluji na tom to, že tahle cesta je nekonečná a vždy je co nového se naučit a pak dál předávat.

Jaké lekce vedete a proč právě tento typ jógy?
Mou hlavní láskou je ashtanga jóga. Sama praktikuji i jiné styly a inspiruji se u různých učitelů, ale nakonec se vždy v ashtanze cítím nejvíc "doma". Pro mě osobně je tento styl úžasný tím, že standardně každý praktikujeme sám, ve svém tempu a když chceme, tak i sami doma, nebo kdekoliv jinde. Současně je zde ale silná komunita, která nás inspiruje a motivuje. Učitelé i studenti, jež jdou po stejné cestě sebepoznávání, kde skrze série, jež poskytují určitý rámec, kterého se můžeme podržet, nabízejí příležitost navnímat co je daný den pro moje tělo, mysl a energii ideální a pomůže mi to vrátit se k rovnováze a klidu. Sekvence pozic si představuji jako určitou mandalu. Kruh, který máme všichni k dispozici, ale každý si ji můžeme vybarvit dle toho, jak to my sami potřebujeme.

Změnil se váš život po tom, co jste začal/a praktikovat jógu?
Velmi. Když si vybavím sebe před 15 lety, než jsem pravidelnou jógovou praxi začala, tak vidím dívku, jež denně několik hodin sportovala, ale každé ráno se musela přidržovat nábytku, aby se vůbec ve svém bolavém těle zvedla z postele. Chodívala jsem téměř každé 2 týdny na fyzioterapii, aby mi nahodili žebra, nebo mě jinak "opravili". Své tělo jsem nemívala příliš v lásce a zlobila jsem se na něj, že není dost štíhlé, krásné a výkonné. Teď své tělo vnímám jako nesmírný dar, díky kterému mohu zakoušet krásy tohoto světa. Postupně se propracovávám k větší trpělivosti, laskavosti, soucitu a toleranci. Je to pro mě jako hodně ohnivého člověka a navíc zrozence panny velmi nesnadné, ale jógová a meditační praxe v tom velmi pomáhá :))

V čem vidíte význam jógy, relaxace a meditace v dnešní době?
Vnímám, že doba, ve které žijeme na nás klade velmi vysoké nároky. S mobilními telefony neustále v kapse, nebo dokonce v ruce, jsem neustále vytrhování ze soustředění a najít pocit klidu a ukotvení bývá pro mnoho lidí náročné. Oceňuje se rychlá reakce  a neustálá inovace, takže lidé často cítí odpočinek a práci ve svém vlastním přirozeném tempu, jako něco nepatřičného. Jenže to si vybírá svou daň třeba v podobě chronické únavy, syndromu vyhoření, nebo civilizačních chorob. Díky jógovým technikám se můžeme znovu zazdrojovat, zpomalit, zregenerovat a možná si i uvědomit, že žít ve vražedném tempu nesvědčí nám, ani našim blízkým.

Máte nějaké osobní doporučení pro ty, kteří s jógou teprve začínají, anebo stále ještě váhají a odhodlávají se k návštěvě první lekce?
Prostě běžte. Zkuste několik učitelů a několik stylů. Každý jsme jiný a každému bude vyhovovat trochu něco jiného. Hledejte to, co sedí vám osobně. Dívejte se na to, jak vám učitel vyhovuje, v tom smyslu jak se cítíte po lekci - zda cítíte větší radost, klid a laskavost směrem k sobě i ostatním. Jděte třeba s kamarádem, nebo kamarádkou, ale nezůstávejte u daného učitele jen proto, že vyhovuje jemu, nebo jí. Pokud potřebujete mít u praxe nejprve soukromí, objednejte si individuální lekci a popište učiteli jaké jsou vaše cíle a důvody, aby vám praxi nastavil na míru.

Vzpomínáte si, jaká byla vaše první lekce?
Vlastně úplně ne.  Myslím, že mi tehdy bylo kolem 17 a byla jsem na pobytu a aerobikem u moře. Zašla jsem i na lekci jógy a moc mě to nebavilo :)

Co je pro vás spokojenost? Jste spokojena?
Spokojenost je pro mě určitým znakem toho, zda jsem v životě v rovnováze. Když začnu být nespokojená, většinou to znamená, že jsem to přehnala s aktivitami, příliš si naložila a potřebuji zvolnit. Když jsem v rovnováze a hlídám si své hranice, jsem i spokojená. Když se hovoří o spokojenosti, vždy si vybavím Patanjaliho a jeho sútru 2.42 "santosad anuttamah sukha-labah" - čili" "ze spokojenosti povstává nejvyšší radost". Je pro mě připomínkou, že spokojenost nepřijde potom, co najdu způsoby jak být radostná, ale naopak je to něco, co mohu pěstovat o své vlastní vůli a radost se pak dostaví.

Co o Vás málokdo ví? Můžete s námi podělit o nějakou vaši “intimitu”?
Nedávno jsem s překvapením zjistila, že jsem cholerik. Věřím, že na mých lekcích jógy byste to nepoznali a většina mých kamarádů by to do mě neřekla. Na jednom kurzu o tom "jak se v souladu s přírodou starat o sebe a své dítě" jsem si díky jednoduchému testu uvědomila tento fakt. Nejprve mě to samotnou překvapilo, ale pak mi začalo docházet, že to dává smysl. Tak se tím teď učím žít a dovoluji si, tak abych nikomu záměrně neubližovala, prožívat autenticky svůj přirozený charakter. A je to někdy docela jízda :))

Co zažijí s Vámi účastníci Jóga Dnes konference 21.10.2023 v Praze?
Lekci ashtanga jógy tak, aby je (doufám) tento styl neodradil, ale naopak dostali chuť jej dále prozkoumávat. Tradičně se ashtanga jóga učí tak, že z první lekce si odnesete pozdravy slunci a možná pár stojných pozic, doma je cvičíte a až když se v této maličké sekvenci cítíte jistě, dostanete další pozice a tak se postupně třeba v průběhu několika měsíců naučíte vetší část, nebo celou sekvenci. My spolu projedeme určitou část tak, abyste ji zvládli i pokud to bude vaše "poprvé" - tedy nebudeme nikam spěchat a ukážeme si různé varianty pozic, abyste si mohli vybrat, která je pro vás v daný moment ideální. Věřím, že si lekci užijeme v lehkosti a užijí si ji jak jógový začátečníci, tak ti, pro něž je ásanová praxe denním chlebem.


Děkujeme za rozhovor
-jd-


Kontakt


Kateřina Hilerová

Steinerova 974/20
14900 Praha 11

4 min. chůze od metra Háje
za Lidlem